Lukupiiri 15.1. – Missä filosofiaa tehdään?

Aloitetaan vuosi pohtimalla missä filosofiaa tehdään. Avuksi otamme kaksi tekstiä ruotsalaiselta kirjailija-runoilija-filosofilta Lars Gustafssonilta (linkit teksteihin lopussa).

Filosofin tulisi tietää että filosofia ei ainakaan ole ideologiaa. Hän kirjoittaa (s. 8) ”Filosofia on sitä, mikä tihkuu sisään (erittäin kovan paineen vaikutuksesta), kun ideologisten rakennelmien kivet eivät enää jaksa panna vastaan, pidätellä merkityksettömyyden, pimeyden ja kasautuneiden epäonnistumisten rynnäkköä.”

Gustafsson esittää että filosofia on kaikkien ulottuvilla ja rivien välistä kenties voi lukea että filosofia tarvitsee tuekseen arvoja. Pelkät arvostelmat ja mielipiteet eivät riitä. Ideologia tuottaa arvostelmia ja ”jälkirationalistointia” oikeuttaakseen itsensä, mutta ei arvoja? Filosofia on  fysikaalista ja jopa barbaaria. Gustafsson kirjoittaa (s. 17) ”Filosofia on barbaari, pakana, ja juopunut, joka oksentaa kujalla oksa seinään nojaten. Siksi filosofia on maantiellä eikä kukaan tiedä, minne se on matkalla.”  

Mitä ajattelemme tällaisesta filosofiasta? Olemmeko maantiellä vai tyynnyttelemmekö mieltämme filosofisilla ideologioilla? 

Tapaamme Zoomissa maanantaina 15.1. klo 18-19.30. Keskustelun alustaa alkuun lukupiirimme seremoniamestari, filosofian praktikko Peter Lundqvist. Tervetuloa keskustelemaan! 

Materiaalina otteet kirjasta Lars Gustafsson, Merkillinen vapaus. Loki, Helsinki 2001. 224 s.

Filosofian paikka on maantiellä -luku
Nietzschen toimistoajat -luku

sekä n&n arvostelu Gustafssonin kirjasta

Zoom-linkki
Tarvittaessa: Meeting ID: 849 8271 8535 Passcode: 600997

Jätä kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.