Lukupiiri Zoomissa 10.6. klo 19

Lukupiirissä ke 10.6. klo 19 keskustellaan teoksesta – ja teoksen vierestä – Gianni Vattimo (J. Välimäen käännös) Uskon että uskon, Nemo, 1995.

Keskustelua vetää Peter Lundqvist.

”Credere di credere” pitää sisällään ehkä myös sanaleikkiä Platonin dialogeista. ”Temere la morte equivale a credere a sapere, cio che in realta si ignora…” eli ”kuolemisen pelkääminen on samaa kuin uskoa tietävänsä sen, jota todellisuudessa välttää”. Uskoisin että Vattimolle ”credere di credere” on uskomisen uskottelua ja uskomisen helpottamista rakkauden avulla ja sen varjossa, että joskus kuolema koittaa. Kuolemaa ei kuitenkaan ”kannata” Sokrateen lailla valita, koska ”vahvat” totuudet on kumottu. Tähän viittaavat Vattimon käyttämät termit ”nihilismi” ja ”sekularisaatio”.

Linkki Zoom-tapaamiseen:

Join Zoom Meeting

Lukupiiri on avon kaikille kiinnostuneille.

Lisälukemistoa kiinnostuneille kommenteissa.

Yksi kommentti artikkeliin ”Lukupiiri Zoomissa 10.6. klo 19

 1. Lisälukemistoa sitä kaipaavalle:

  Gianni Vattimo: Nihilisim & Emancipation; Ethics, Politics, & Law. 2004 Columbia University Press. Teksti: a foreword by Richard Rorty.

  Jacques Derrida & Maurizio Ferraris: A Taste for the Secret. 2001 Polity Press. Teksti kappale VI.

  Jacob Needleman: Why can’t we be GOOD. 2008 Jeremy P. Tarcher/Penquin. Teksti Kappale VI On the way to good and evil.

  ”Rortyn teksti on hyvä esittely Vattimosta ja hänen edustamasta ajattelumaailmasta. Uskon että uskon on loppujen lopuksi suomalaiselle todella vaikea kirja, koska se on niin Etelä-Eurooppalainen ja katolinen. Kirjan nimikin on oikeastaan käännetty ”väärin”: credere di credere ei tarkoitan ”uskon että uskon”… se olisi ”credo che credi” eikä oikein tarkoita mitään…englanninkielinen kirja on saanut nimen Believe. Anyway, Rorty taustoittaa, Derrida tuo mukaan muutaman tärkeän pointsin ja tässä tekstissä jotenkin minusta aukeaa perpektiiviä hermenuttiseen ajatteluun. Needlemanin juttu onkin jo sitten, miten teoriasta käytäntöön…” – Peter

  Jos tekstejä on vaikea löytää, niitä voi kysyä Peteriltä: petelundqist [at] gmail.com.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.