Maailman filosofiapäivä marraskuussa

Kansainvälistä filosofian päivää, Maailman filosofiapäivää, World Philosophy Day, vietetään aina joka marraskuun kolmas torstai. YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö Unesco teki vuonna 2005 päätöksen, jonka myötä tänä teemapäivänä voimme kunnioittaa ja iloita filosofisesta perinnöstämme ja avata mielemme uusille ideoille ja keskustelunaiheille julkisesti.

Teemapäivän toiveena on rohkaista kansalaisyhteiskuntaa, oppilaitoksia ja muita filosofisista kysymyksistä kiinnostuneita tahoja järjestämään mahdollisuuksia dialogiin, väittelyyn, työpajoihin ja esityksiin filosofiasta.

Osallistu tapahtumiin, tehdään filosofiaa yhdessä!

Fiven Maailman filosofiapäivän viikon ohjelma on muotoutumassa ja julkaistaan kokonaisuudessaan lähempänä päivää. Tapahtumat ovat maksuttomia (suurin osa) ja avoimia kaikille kiinnostuneille, ellei tiedoissa toisin mainittu. Jos olet järjestämässä ko. viikolla filosofista ohjelmaa tai haluat osallistua järjestämiseen, laita viestiä five.hallitus@gmail.com. Kokoamme kaikki yhdistyksen, jäsentemme, filosofian praktikoiden järjestämän ohjelman kotisivuille ja some-kanaviin.

Maailman filosofiapäivän viikon ohjelma 2023 (päivitetty 11.11.):

Joissakin kirjastoissa kuten Mikkelin seutukirjastossa, Ikaalisten kaupunginkirjastossa ja Akaan pääkirjastossa on myös esillä erityisesti filosofisia teoksia tällä viikolla, kannattaa tutustua!

Ma 13.11. Piia Koivumäki alustaa Fiven lukupiirin klo 18.00 – 19.30: Lauri Rauhalan filosofiasta ja Heikki Vuorilan muistoksi. Filosofian praktikko Piia Koivumäki on myös filosofian tohtorikoulutettava sekä psykologian ja sosiaalityön aineenopettaja. Voit tutustua etukäteen: Situationaalinen säätöpiiri psyykkisessä häiriössä ja psykoterapiassa, joka löytyy esimerkiksi artikkelikokoelmasta Hermeneuttisen tieteenfilosofian analyyseja ja sovelluksia (2005) s. 50-91. Materiaali pdf-muodossa tässä Tutustu myös Heikki Vuorilan esseeseen Lauri Rauhalan hermeneuttisesta näkökulmasta ihmistieteisiin. Osallistuminen ei vaadi ennakkotietoja filosofiasta, tilaisuus on avoin kaikille ja se toteutetaan Zoomissa

Ti 14.11. Työtä se vain on vai onko -”minidialogi” klo 17.30 – 18.30: Ryhmäkeskustelu sokraattisen dialogin hengessä, yhteistyössä Urasparraajat ry:n kanssa. Filosofian praktikko Kati Kuula ohjaa keskustelun Zoomissa.

To 16.11. Maailman filosofiapäivä

Filosofinen aamukahvi Zoomissa klo 8.30 – 9.15: Aiheena herääminen. Tervetuloa mukaan! Keskustelua ohjaa filosofian praktikko Pia Houni. Vuode, sen monista käyttötarkoituksistaan huolimatta antaa vahvaa tukea idealle, että olet olemassa, sen ei voi olettaa kestävän havaintojesi painoa; ja vaikka herääminen vapauttaa monista epäilyksistä (Descartes), se tuo niiden tilalle substanssia (Kant). Päivä on tuskin päässyt alkuun, kun olet jo suorittanut varsin filosofisen harjoituksen. (Smith 2011.) Linkki Zoomiin – tarvittaessa: Meeting ID: 658 2652 7536, Passcode: 562104

Tapahtuma Facebookissa

Lainaa filosofi tai ajatus Töölön kirjastossa klo 15.00 – 18.00: Töölön kirjaston ala-aulassa on lainattavissa vartiksi filosofian praktikko – joko filosofiselle kävelylle ulkona tai keskusteluun kirjastossa. Mieti kysymys etukäteen. Jos sinulla ei ole omaa kysymystä, voit lainata myös ajatuksen (joka arvotaan joukosta ajatuksia), jota pohdimme yhdessä. Lainaukset toteutetaan tulojärjestyksessä (kun tulet paikalle, saat lainattavaksesi seuraavan vapaan filosofian praktikon).

Tapahtuma Facebookissa.

Lainaa filosofi vartiksi Akaan kirjastossa (Akaan Puistofilosofit): Akaassa kirjasto ja Puistofilosofit järjestävät ”Lainaa filosofi vartiksi” -tapahtuman pääkirjastolla klo 17-19. Lainattavat filosofit ovat filosofi Tapani Laine ja kokemustutkija FT Katriina Andrianov. Lainattavan filosofin kanssa voi siis pohtia mitä tahansa mieltä askarruttavaa asiaa filosofian näkökulmasta. Mikäli asia ei ratkea vartissa, kirjastolla on myös näyttely, josta voi lainata filosofista kirjallisuutta kaiken ikäisille.

Lainaa filosofi Ikaalisten kaupunginkirjastossa (Puistofilosofia ry): Filosofi on lainattavissa Ikaalisten kaupunginkirjastossa. Tapahtuman toteuttaa Puistofilosofia ry yhteistyössä kirjaston kanssa. Filosofi on lainattavissa kaupunginkirjaston monitoimihuoneesta klo 12-15 sekä klo 17-19. Varaaminen tapahtuu erilliselle varauslomakkeelle. Saat halutessasi myös kirjasuosituksia.

Filosofinen ilta Lauttasaaren kirjastossa klo 18.00 – 19.30: Filosofisessa illassa pohditaan yhtä hyvettä kerrallaan ja sen merkitystä arkipäivässä. Illoissa seurataan filosofi André Comte-Sponvillen teosta Pieni kirja suurista hyveistä, jonka kautta filosofian praktikko Sonja Salavaranta-Rautkari alustaa kunkin illan teeman. Osallistuminen ei edellytä kirjan lukemista etukäteen tai filosofian tuntemista. Uteliaisuus ja kiinnostus ryhmäkeskusteluun hyvässä hengessä riittää. Tilaisuudet järjestetään Lauttasaaren kirjaston monitoimitilassa. Torstaina 16.11. aiheena on Rohkeus.

La 18.11. Sokraattinen dialogi Rauhasta klo 10.00 – 17.00: Dialogin fasilitaattorina toimii filosofian praktikko Roland Möller, järjestäjä Kriittinen korkeakoulu. Dialogi järjestetään Tekstin talossa (Lintulahdenkatu 3, Helsinki). Osallistumismaksu 75€. Ilmoittautuminen 4.11. mennessä (voit kysyä paikkaa myös tämän päivämäärän jälkeen) ja lisätietoja Kriittisen korkeakoulun sivuilta.


Vuoden 2022 Maailman filosofiapäivän 17.11.2022 ohjelma:

Ma 14.11. Lukupiirissä keskustellaan rakkaudesta, Pia Houni alustaa.

”Kesäpäivään vertaisinko sinua?” Shakespearen sonetit – mitä on rakkaus?

Rakkaus on kirjallisuuden klassikkoaihe. Se on askarruttanut myös monia filosofeja kautta aikojen. Voiko rakkauteen uskoa? Onko rakkautta olemassa? Miten rakkaudesta puhutaan erilaisissa teksteissä? Miten rakkaudessa järki ja tunne kohtaavat?

Lisätietoja, luettava materiaali ja osallistumislinkki


Ke 16.11. Keskustellaan urasta klo 18-18.45 Zoomissa (linkki lähetetään ilmoittautuneille). Vetäjänä Kati Kuula. Keskustelussa käytetään ryhmäkeskusteluun sovellettua sokraattista dialogia. Mukaan mahtuu 10 ensimmäistä ilmoittautunutta. Ryhmä täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä – kannattaa ilmoittautua ajoissa! Keskustelu vaatii kaikkien osallistumista omana itsenään eli kamerat päällä. Keskustelu toteutetaan yhteistyössä Urasparraajat ry:n kanssa. Ilmoittaudu (avautuu ilmoittautumislomake) mukaan 14.11. mennessä. Tapahtuma Facebookissa.


To 17.11.

Lainaa filosofi! Klo 9-12 Oodissa. Tapahtuma Facebookissa

Lainaa filosofi! Klo 14-16 Vuosaaren kirjastossa. Tapahtuma Facebookissa Kirjastojen auloissa on lainattavissa vartiksi filosofian praktikko – joko filosofiselle kävelylle ulkona tai keskusteluun aulassa. Mieti kysymys etukäteen valmiiksi. Otamme lainauksia vastaan paikan päällä ja keskustelut toteutetaan lainausjärjestyksessä, useampia yhtä aikaa. Även på svenska!


Filosofin vastaanotto koko päivän Kulosaaren yhteiskoulun aulassa. Tavattavissa Atrium-filosofi Lassi Larjo.


Filosofinen keskustelu kahvikupin äärellä klo 17.30-20 Turussa, TSL Turku Ilmoittaudu mukaan pian (viimeistään 7.11. – kysy toimistosta mahtuuko vielä mukaan), mukaan otetaan 12 ensimmäistä. Tapahtuma järjestetään Manillassa, TSL Turku. Vetäjänä toimii Heikki Vuorila. Keskustelun teema valitaan yhdessä osallistujien kanssa.

Keskustelussa käytetään ryhmäkeskusteluun sovellettua sokraattista dialogia. Dialogilla tutkitaan yhdessä osallistujille tärkeää kysymystä. Keskeistä on erilaisten ajatusten ja näkökulmien vaihtaminen, keskinäisen ymmärryksen lisääntyminen sekä omien vuorovaikutus- ja keskustelutaitojen kehittäminen. Keskustelu tarjoaa kokemuksellisen näkemyksen valitusta teemasta

Kurssimaksu 5 euroa. Ilmoittaudu TSL Turun toimistoon 0400 569 363 tai tsl.turku@tslturku.fi. Kurssimaksu sis. kahvit ja kahvileivän. Tapahtuma Facebookissa


Lisäksi

17.11. klo 18-20 Oriveden filosofiapäivät III, järjestäjä Kriittinen korkeakoulu. Tänä vuonna Oriveden Filosofiapäivien aiheina ovat tietoisuuden ja totuuden ongelmat. Alustajina ovat FT Kristjan Loorits (Helsingin yliopisto) ja Ilkka Pättiniemi (Helsinki Circle). Tilaisuus on maksuton ja avoin kaikille! Lisätietoja ja linkki lähetykseen (toteutus verkossa)

16. – 18.11. Maailman filosofiapäivän kansainvälinen ohjelma ja lisätietoa Unescon Maailman filosofiapäivästä.

Fiven Maailman filosofiapäivä 18.11.2021

Facebook-tapahtuma: 24 filosofista huokausta


Sokraattinen dialogi Helsingissä: Mitä on toivo?