Ajankohtaista

Seuraavat lukupiirit:

  • 13.1. Lassi Larjo alustaa, lukupiirissä keskustellaan Byung-Chul Hanin teoksesta The Burnout Society. Tapaamme Zoomissa klo 18-19.30. Tervetuloa tutut ja uudet osallistujat – tilaisuus on avoin kaikille!
  • Laita kalenteriin koko kevään päivämäärät (ohjelma varmistumassa): 10.2., 10.3., 14.4., 12.5.

Seuraava kansainvälinen filosofisen praktiikan konferenssi pidetään kesäkuussa 2025 Zagrebissa. Deadline abstrakteille on 20.2.2025. Lue lisää: https://icpp2025.hufp.hr/

Tammikuun lukupiiri: The Burnout Society

Tervetuloa uusi vuosi – tervetuloa vuoden ensimmäiseen lukupiiriin!

Lukupiiri kokoontuu kerran kuussa tutulla paikallaan, kuukauden toinen maanantai klo 18-19.30. Pääosin tapaamme Zoomissa. Tilaisuudet ovat avoimia kaikille kiinnostuneille. Toivotamme vanhat tutut ja uudet osallistujat filosofoimaan kanssamme!

Vuoden ensimmäisessä lukupiirissä 13.1. tutustutaan Byung-Chul Haniin ja hänen teokseensa The Burnout Society. Aiheesta alustaa filosofian praktikko ja opettaja Lassi Larjo.

Ei ole helppoa nähdä lähelle. Tämän tietävät ainakin he, jotka yrittävät sanoa jotakin oivaltavaa ja merkityksellistä omasta ajastaan. Byung-Chul Han (s. 1959) pitää loppuunpalamista (burnout) aikamme yhteiskunnan vitsauksena. Suorittamista ja saavuttamista korostava kulttuuri kääntää yksilön itseään vastaan. Tuloksena on itseään riistävä, pakkomielteinen ja hyperaktiivinen elämä, joka johtaa väsymykseen, masennukseen ja viimein loppuunpalamiseen.

Loppuunpalamisen yhteiskunta (Burnout Society) vuodelta 2010 on yritys valaista ilmiön taustoja ja luonnetta. Lukupiirissä tehdään aluksi nopea yleiskatsaus teoksen kahdeksaan esseeseen. Tarkempaan pohdintaan nostetaan Hanin analyysistä kaksi käsitettä, toiseus ja väsymys. Samalla lukupiirissä tarjoutuu mahdollisuus arvioida Hanin aikalaiskritiikin osuvuutta noin 15 vuotta tekstin kirjoittamisen jälkeen.

Byung-Chul Han on Etelä-Koreassa syntynyt filosofi ja kulttuuriteoreetikko, joka asuu Saksassa. Hänen työnsä keskittyy pitkälti uusliberalismin kritiikkiin ja vaikutuksiin yhteiskunnassa ja yksilölle.

Kevään ohjelma on varmistumassa ja päivitämme pian tietoa myös seuraavista lukupiirin tapaamisista. Voit seurata meitä ja tapahtumia myös Facebookissa: https://fb.me/e/hfwLwicwg

Tilaisuus toteutetaan Zoomissa. Tervetuloa mukaan!

(Zoomissa tulet ensin odotustilaan ja sinut otetaan sieltä mukaan varsinaiseen sessioon. Tule mukaan omalla nimelläsi (etunimi riittää). Pyrimme näin estämään Zoom-sessioiden häiriköinnin.)

Joulukuun lukupiiri: Markku Roinila & Leibniz

Tapaamme maanantaina 9.12. klo 18-19.30. Tällä kertaa keskustellaan teoreettisen filosofian dosentti Markku Roinilan alustuksen pohjalta Leibnizista, moraalifilosofiasta ja ja teodikean ongelmasta. Etukäteen voit tutustua Roinilan artikkeliin: https://filosofia.fi/fi/ensyklopedia/leibniz-moraalifilosofia-ja-teodikean-ongelma 

Erityisesti lukupiirissä käsitellään seuraavia tekstejä teoksesta Leibniz, Filosofisia tutkielmia (toim. Aho & Roinila), Gaudeamus 2011 (https://kauppa.gaudeamus.fi/sivu/tuote/filosofisia-tutkielmia/109946

– Muistio hyvää tarkoittaville ja valistuneille henkilöille, s. 190-198

– Onnellisuuden tiede s. 201-205

Sivut pdf-tiedostona tässä.

Tilaisuus toteutetaan Zoomissa. Tervetuloa mukaan!

  • Zoomissa tulet ensin odotustilaan ja sinut otetaan sieltä mukaan varsinaiseen sessioon. Tule mukaan omalla nimelläsi (etunimi riittää). Pyrimme näin estämään Zoom-sessioiden häiriköinnin.

Ensi vuoden ensimmäinen lukupiiri on maanantaina 13.1., Lassi Larjo alustaa. Lukupiirissä keskustellaan Byung-Chul Hanin teoksesta The Burnout Society (2010).