Lukupiiri ”Filosofian maallistuminen” 9.10. ja loppusyksyn lukupiirien aiheet

Tervetuloa pohtimaan yhdessä filosofian maallistumista, sekularisaatiota, maanantaina 9.10. klo 18-19.30 Zoomissa.

Luvassa on sekulararisaation tulkintaa juuri äskettäin edesmenneen Gianni Vattimon kirjoitusten pohjalta. Suomeksi saatavilla on esimerkiksi ”Uskon että uskon”, Nemo 1999. Vattimolle maallistuminen on hyvin laaja avaintermi, joka yleisesti koskee esim. ideologioiden heikentymistä, historiallisten narratiivien tulkintaa, olemisen struktuurien “heikentymistä” eli normatiivisen (kristillisen) yhtenäiskulttuurin häviämistä ja tietenkin sekularisaatiota eli irtaantumista pyhästä. Kuitenkin Vattimon mukaan meidät on kytketty kristillis-juutalaiseen perinteeseen, josta nousee la caritas, lähimmäisen rakkaus.

Tässä muutama artikkeli lukupiirin pohjustukseksi.

Juhani Vähämäki: Gianni Vattimo – suomentajan alkusanat, Niin&Näin

Gianni Vattimo’s Religion (lareviewofbooks.org)

Lukupiirin alustaa filosofian praktikko Peter Lundqvist. Osallistuminen ei vaadi ennakkotietoja filosofiasta tai esimerkiksi Fiven jäsenyyttä. Tule mukaan ja osallistu haluamallasi tavalla!

Linkki Zoomiin
Tarvittaessa:
Meeting ID: 849 8271 8535
Passcode: 600997

Seuraavat lukupiirit (sama linkki ja sama aika, klo 18-19.30):

13.11. Piia Koivumäki alustaa: Lauri Rauhalan filosofiasta ja Heikki Vuorelan muistoksi. Situationaalinen säätöpiiri psyykkisessä häiriössä ja psykoterapiassa, joka löytyy esimerkiksi artikkelikokoelmasta Hermeneuttisen tieteenfilosofian analyyseja ja sovelluksia (2005) s. 50-91.

11.12. Elli Akrén-Ebbe alustaa: Jäävuoren huipulta: filosofien ajatuksia tiedostavasta ruumiista, ymmärryksestä ja viisaudesta sekä tiedostamattomasta -antiikista 1900-luvulle. Lisätietoa ja materiaalia tulossa myöhemmin.

Jätä kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.