Tervetuloa filosofiseen konsultaatioon!

Mitä on filosofinen konsultaatio? Kiinnostaisiko kokeilla? Tarjoan torstaina 16.11. klo 10 – 15.30 välillä konsultaatiokeskusteluja kiinnostuneille (Albertinkatu 27, Helsinki). Hyvä lähtökohta keskustelulle on jokin oman elämän kysymys, joka on sinulle tärkeä ja jota tahdot tutkia tarkemmin. Se voi olla jokin kysymys tai teema, jossa olet ajautunut umpikujaan ja johon kaipaisit uutta näkökulmaa. Keskustelussa tutkimme ajattelun rajoja ja rakenteita sekä taustalla vaikuttavia ennakko-olettamuksia. Filosofin tehtävä on haastaa sinua ajattelemaan toisin ja katsomaan kysymystä uudesta näkökulmasta.

Filosofina FM Anu Virtanen. Ajan voit varata lähettämällä minulle viestiä anu.s.virtanen@student.jyu.fi tai soittamalla 040 740 6863.

Filosofiset konsultaatiot ovat osa FIVE – Filosofisen praktiikan verkosto ry:n kansainvälisen filosofian päivän ohjelmaa.

TYÖNOHJAUS FILOSOFISEN PRAKTIIKAN TOIMIJOILLE

Filosofisen praktiikan yhdistys FIVE ry järjestää työnohjausta syksyn 2017 aikana. Tapaamiskerrat ovat ma 23.10 ja ma 4.12. Työohjaus alkaa 18.15 ja päättyy 20.00. Paikkana Kriittinen korkeakoulu (Albertinkatu 27 a B 12).

Työnohjauksen tavoitteena on keskustella ja pohtia erilaisia tilanteita, joita praktikkojen toiminnassa voi tulla esille. Keskustelu on reflektoivaa ja kollegiaalista. Osallistujilla on mahdollisuus tuoda esille omakohtaisia tilanteita ja kokemuksia, jotka ovat jääneet mieleen pyörimään ja joista ei ole mahdollisuutta useinkaan keskustella.

Työnohjaajana toimii FT, psykoterapeutti Jussi Kotkavirta
Työnohjauksen hinta on 30 euroa.

Sitovat ilmoittautumiset työnohjaukseen 23.10. mennessä tällä lomakkeella
ja maksamalla osallistumismaksu yhdistyksen tilille FI27 79977 997657 700.

Tiedustelut: five.hallitus@gmail.com

Mikä tekee filosofisesta praktiikasta filosofisen?

Pidin 19. toukokuuta FIVE ry:n järjestämässä keskustelutilaisuudessa Kriittisellä korkeakoululla keskusteluun johdattavan puheenvuoron otsikon teemasta.

Filosofia näyttää ainakin aika-ajoin olevan Teuvo Pakkalan kuolemattoman stiiknafuulia-voimasanan kaltainen. Filosofia kuulostaa hienolta ja sen liittäminen eri asiayhteyksiin saa ne loistamaan ihan uudella tavalla.

Filosofia sanan liittäminen praktiikkaan luo kiinnostava jännitteen. Filosofia viittaa johonkin epäkäytännölliseen ja vaikeaselkoisuuteen. Kun taas praktinen viittaa käytännölliseen ja ymmärrettävään. Jännite on kuin maitomainoksessa, jossa tuote tulee suoraan puhtaasta luonnosta ja on samaan aikaan meijeriteknologian ihmesaavutus. Ristiriitaiset viestit tuntuvat mukavalle. Ihmisinä vissiin jopa kaipaamme niitä. Siksi kai totuudenjälkeinen aika, jossa mikä tahansa voi yhtä aikaa olla totta ja valhetta, ylhäistä ja alhaista, toimii. Sisäinen metsästäjäkeräilijämme haluaa samaan aikaan juosta karkuun ja kaataa karhun. Syödä kourallisen marjoja, jotka voivat tappaa tai täyttää vatsan.

Kauniin etiketin lisäksi filosofian voi koettaa määrittää ja liittää tuon määritteen praktiikan yhteyteen. Koulukuntia ja niiden mukaisia määreitä filosofiasta on jokaiselle omansa. Muistan lukiossa uskonnon opettajan määrittäneen filosofian tavalla, että päätin kilttinä opiskelija pysyä kaukana moisesta harhaopista. Toisin kävi. Syynä varmaan, että unohdin tuon episodin nopeasti ja huomasin elämän (kuinka kliseistä!) johdattavan minut asioiden luo, joissa sana filosofia esiintyi.

Filosofia voi praktisessa mielessä saada myös normin aseman. Voimme alkaa keskustella, mikä on toimintaa, johon filosofia-epiteetin voi liittää. Voimme sanoa, että tuon toiminta ei ole filosofista ja tuo taas on sitä par excellence. Huomaan, että myös itsessäni asuu tuo pikkuinen normittaja, milloin – yllätys yllätys – huomaan joutuvani laittamaan filosofisen vaihteen päälle, jotta normittaja minä ei ryhtyisi räyhäämään.

Ehkä filosofia voisi olla myös praktiikan yhteydessä ja erityisesti filosofisen praktiikan yhteydessä ihmettelyä, joka purkautuu ulos mieltä kysyvinä kysymyksinä. Vähän kuin Sokrates, joka aikansa viisasteltuaan alkoi ihmetellä omaa typeryyttään. Sokratesta varmaan huimasi kaikki se tolkuton, jota hän kykeni syytämään ja huomasi kaipaavansa jotain kiinnekohtaa – viisautta, joka karkasi kuin saippua pakkomielteisen käsistä.

Mikä kysymys olisi hyvä lähtökohta, jotta filosofisesta praktiikasta saisi kiinni? Ja päätyykö sen kautta kysymään, mitä ihmettä olen tekemässä vai kuka olen vai mikä tämä maailma on tai miksi ihmeessä moinen on tullutkin jonkun mieleen?

Ville-Matti VIlkka

PS. Olisi kiva, jos joku paikalla olleista voisi jatkaa teeman myllertämistä vaikka tämän tekstin kommenttikentässä.

Mitä on filosofinen praktiikka?

Avoimet filosofian harjoittamisen illat
kevät 2017

Tervetuloa tutustumaan aiheeseen Filosofisen praktiikan verkosto ry:n filosofian harjoittamisen iltoihin. Tuore yhdistys aloittelee toimintaansa järjestämällä keväällä kolme tilaisuutta, joissa pureudutaan filosofisen praktiikan keskeisiin kysymyksiin kokemusten, keskustelujen ja harjoitusten kautta. Tilaisuudet ovat avoimia kaikille filosofian harjoittamisesta kiinnostuneille.
Sarjan aloittaa ti 25.4. sokraattinen dialogi, jossa tarkastellaan ”Mitä hyötyä on filosofian harjoittamisesta”. Sokraattinen dialogi on filosofi, matemaatikko Leonard Nelsonin kehittämä ryhmäkeskustelun muoto, jossa etsitään omien kokemusten pohjalta, yhdessä toisten kanssa, syvempää ymmärrystä valitusta aiheesta. Samalla dialogi on sukellus omaan ajattelumaailmaamme. Kokemukset näyttävät meille tapamme toimia maailmassa ja tuovat samalla esiin toimintamme taustalla vaikuttavia arvoja, käsityksiä, asenteita ja rutiineja. Dialogissa etsimme ja tarkastelemme näitä ajattelun muotoja ja avaamme niihin uusia näkökulmia. Dialogisen työskentelyn avainsanoja ovat kuunteleminen, yhdessä ajatteleminen ja avoimuus uudelle.
Aloitamme dialogin kertomalla kokemuksistamme. Mieti valmiiksi jokin omakohtainen kokemus, joka mielestäsi auttaa vastaamaan sokraattisen dialogin kysymykseen, ja tule keskustelemaan!

ti 25.4. klo 18.30 – 21.00, Kirjasto 10:n ryhmätyötila (Elielinaukio 2 G)
Anu Virtanen: Sokraattinen dialogi, Mitä hyötyä on filosofian harjoittamisesta?

pe 19.5. klo 17.30 – 20.30, Kriittinen korkeakoulu (Albertinkatu 27 a B 12)
Ville-Matti Vilkka: Mikä tekee filosofisesta praktiikasta filosofisen?

pe 2.6. klo 17.30 – 20.30, Kriittinen korkeakoulu (Albertinkatu 27 a B 12)
Severi Hämäri: Praktikolla ansaintamalli? Miten käytät argumentaatioanalyysiä asiakkaan löytämiseen?

Tilaisuudet ovat maksuttomia.

Tervetuloa!

Kutsu vuosikokoukseen

Filosofisen praktiikan verkosto ry:n sääntömääräinen

VUOSIKOKOUS

Torstaina 6.4.2017 klo 18-20, Bulevardi 15 C 35 (Bene)

Huom! Portilla ollaan vastassa klo 17:50-18:00. Jos myöhästyt, soita 040 740 6863 / Anu.

Uusi yhdistyksemme on rekisteröity! Sen kunniaksi kutsumme heti koolle vuosikokouksen. Kaikki perustajajäsenet ja muut yhdistyksen toiminnasta kiinnostuneet, tervetuloa mukaan! Kokouksessa käsitellään sääntömääräiset asiat oheisen esityslistan mukaisesti. Virallisen osuuden jälkeen on mahdollisuus jäädä keskustelemaan filosofisen praktiikan toiminnasta ja visioista lisää.

 

ESITYSLISTA

 1.  Kokouksen avaus.
 2. Valitaan kokouksen puheenjohtaja, sihteeri, kaksi pöytäkirjantarkastajaa ja kaksi ääntenlaskijaa.
 3.  Todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus.
 4.  Hyväksytään kokouksen työjärjestys.
 5.  Esitetään tilinpäätös, vuosikertomus ja toiminnantarkastajien lausunto.
 6. Päätetään tilinpäätöksen vahvistamisesta ja vastuuvapauden myöntämisestä hallitukselle ja muille vastuuvelvollisille.
 7. Vahvistetaan toimintasuunnitelma, tulo- ja menoarvio sekä jäsenmaksun suuruus.
 8. Valitaan hallituksen puheenjohtaja ja muut jäsenet.
 9. Valitaan yksi tai kaksi toiminnantarkastajaa ja varatoiminnantarkastajaa
 10. Käsitellään muut kokouskutsussa mainitut asiat.

Tervetuloa!

Helsingissä 23.3.2017
Yhdistyksen hallitus

Kohti vuosikokousta

Eilisessä (20.3) hallituksen kokouksessa päätimme pitää yhdistyksen ensimmäisen vuosikokouksen 6.4 klo 18.00 alkaen. Kokouspaikka selviää myöhemmin.

Yhdistyksen rekisteröintipäivä oli 27.2.2017 ja rekisterinumero on 219.009. Yhdistyksen säännöt päivitän tänne sivustolle pika pikaa. Myös praktiikkaa pitävien tueksi tarkoitetut eettiset ohjeet ovat tulossa tälle sivustolle.

Hallituksen toive on, että nyt kannattaa pitää meteliä yhdistyksestä kunkin aktiivin omissa verkostoissa, jotta saamme ansaitsemamme huomion ja jäseniä mukaan toimintaan.

Hallitusterveisin

Ville-Matti Vilkka

FiPra on nyt Filosofisen pratiikan verkosto ry. (Five)

Yläfemma kaikille aktiiveille niin nykyisille kuin tuleville. Edellisen postauksen perustamiskokous puristi kasaan hallituksen, jota Pia Houni luotsaa maaliskuun vuosikokousta kohti. Perttu nappasi jopa kuvan perustamiskokouksesta, jonka toivottavasti voin liittää tänne jossain vaiheessa.

Yhdistyksen paperit ovat pientä yhdistysrekisterin vaatimaa fiksausta vaille valmiit. Toimintaakin suunnittelimme eilisessä hallituksen kokouksessa. Tarkoitus on olla esillä julkisesta, yhdistyksen sisällä ja praktiikan harjoittajien tukien.

Hallitusterveisin

Ville-Matti Vilkka

Kutsu yhdistyksen perustamiskokoukseen

 

Torstai 10.11.2016 klo 17.30-, Café Artist (Pohjoisesplanadi 2, Svenska Teatern)

Tervetuloa perustamaan filosofisen praktiikan yhdistystä aktiivisen toimintamme tueksi!

Filosofinen praktiikka on Suomessa, sekä maailmalla, kasvava ala. Tarvitsemme Suomeen yhdistyksen, joka edistää aktiivisesti alan toimintaa ja kehitystä kotimaassa sekä hoitaa yhteyksiä alan toimijoihin muualla maailmassa.

Suomessa on ollut filosofisen praktiikan toimintaa jo toistakymmentä vuotta, mutta vasta viime vuosikymmenen aikana toiminta on laajentunut ja tullut kansainvälisemmäksi. Lisäksi alan koulutusohjelma on lisännyt kiinnostuneiden määrää. Aiempi yhdistystoiminnan virittäminen ei ole ottanut tuulta alleen, joten nyt on aika toimia asian eteen yhteisesti.

Perustamiskokouksessa käsitellään yhdistyksen perustamiseen liittyvät asiakirjat, valitaan hallitus ja päätetään yhdistyksen nimi.

 

Perustamiskokouksen koollekutsujat,

Pia Houni, Perttu Salovaara ja Anu Virtanen

 

Lisätietoa:
Pia Houni 040 7347293
Anu Virtanen 040 740 6863

 

Lue ehdotus yhdistyksen säännöiksi tästä

 

Practicing philosophy seminar with Oscar Brenifier 12.-15.1.2017, Otavan Opisto

Sahanlahti Resort, Lietvedentie 830,  52200 Puumala, Finland.

The four-day seminar introduces different ways of philosophizing through practical exercises and workshops. In this context, philosophy is not an academic activity centered on the history of ideas but an activity constitutive of the mind and the self. In this seminar we concentrate on acquiring and developing skills:

 • how to conceptualize
 • how to problematize
 • how to deepen understanding of given ideas
 • how to make a good argument
 • how to create a situation where this activity can be induced

It is time to challenge your thinking and clarify your mind!

More information:
Otavan Opiston koulutuskalenteri
PDF flyer in english / suomeksi

FILO ry:n KESÄTAPAHTUMA 11.-12.6.2016 Helsingissä

Ohjelma

Lauantai 11.6

10:00-10:45 Tervetulopuhe ja aamukahvit, Filon puheenjohtaja Elise Liikala
10:45-11:30 Johdantoluento: Filosofiaa lapsille, Hannu Juuso
11:30-12:15 Lasten ohjaaminen filosofiseen dialogiin, Hannu Juuso
12:15-13:15 Lounastauko
13:15-14:15 Moraalimittari – peruskoululaisten moraalipohdintaa
draamallisten tarinoiden pohjalta; YLE:n ohjelman esittely ja
keskustelua, Tuukka Tomperi
14:15-16:15 Filosofiaa lukioissa – ajattelun taidoista ja
filosofoinnista, Tuukka Tomperi ja Eero Salmenkivi.
16:15-16:30 Kahvitauko
16:30-17:45 Workshop, jossa jaetaan kokemuksia, keksitään uusia
ajatustehtäviä ja leikkejä ajatteluntaitoja harjoittamaan, Emilia
Lehtinen
17:45-18:00 Päivän päättäminen

Sunnuntai 12.6

10:00-10:15 Aamukahvit
10:15-12:00 Argumentaatiopaja, Anu Virtanen
12:00-13:00 Lounas
13:00-14:30 Taidelähtöinen filosofointi työpaja – filosofiaa muksuista
mummoihin, Elise Liikala
14:30-15:00 Kahvitauko

15:00 Avoimet ovet:
15:00-16:30 Pienten lasten filosofiakahvila 3-6 -vuotiaille, Emilia Lehtinen
15:00-16:30 Ala-kouluikäisten filosofiakahvila 7-12 -vuotiaille, Else
Turunen ja Elise Liikala

Muutokset ohjelmaan mahdollisia.

Tapahtuma järjestetään Kriittisen korkeakoulun tiloissa osoitteessa
Albertinkatu 27, Helsinki.

Luento- ja workshop-osiot on tarkoitettu yhdistyksen jäsenille.
Jäseneksi voit liittyä verkkosivuilla www.filory.fi tai tapahtuman
aikana. Jäsenmaksu on 25 euroa (15 euroa vähävaraiset, kuten
työttömät, opiskelijat ja eläkeläiset.) Jäseneksi voi liittyä
jokainen, joka hyväksyy yhdistyksen tarkoituksen ja (mm.
nettisivuilta) löytyvät säännöt.

Tapahtuman aikana järjestetään myös ”Avoimet ovet” sunnuntaina 12.6
kello 15. Ohjelmassa on eri ikäisille lapsille suunnattua ohjelmaa.
Avoimiin oviin ovat tervetulleita jäsenten ohella kaikki aiheesta
kiinnostuneet.

ILMOITTAUTUMINEN
Ilmoittautuminen kesätapahtumaan ja avoimiin oviin osoitteeseen
filo.hallitus@gmail.com perjantaihin 10.6 mennessä.