Sokraattinen dialogi ryhmässä

Sokraattinen dialogi ryhmässä

Sokraattinen dialogi ryhmässä soveltuu lähes jokaiseen ryhmään  (kouluihin, työyhteisöihin, ystäväpiireihin jne.), jotka haluavat syventyä yhdessä pohtimaan valittua teemaa. Yleensä vuorovaikutteinen tilanne moninkertaistaa oman ajattelun lähtökohtia ja rohkaisee katsomaan asioita uusista tulokulmista.

Sokraattinen dialogi on filosofisen ryhmäkeskustelun muoto, joka  kehittyi vuonna 1922 Leonard Nelsonin Göttingenissä pitämän luennon Die Socratische Methode pohjalta.  Filosofi Sokrateen mukaan nimetyssä dialogissa syvennytään teemaan yksilön oman kokemuksen  kautta. Kokemuksesta kumpuava hiljainen tieto filosofisessa  keskustelussa voi syventää ymmärrystä aiheesta ja aukaista samalla myös uusia näkökulmia. Kysymys on yhdessä ajattelusta, ihmettelystä ja näkemysten vaihdosta: keskeistä ovat  vuorovaikutustaitojen, kuuntelemisen ja keskustelemisen taitojen kehittäminen. Metodina ryhmäkeskustelussa on valitun teeman tarkastelu oman kokemuksen avulla. Ryhmään voi tulla kuka tahansa, jota kiinnostaa yhdessä ajattelu ja asioiden keskittynyt tarkastelu. Se voi toimia myös työyhteisön tai minkä tahansa kiinteän ryhmän työvälineenä pohtia tärkeitä asioita. Keskustelun aiheena voi olla lähes mikä tahansa; klassiset hyveet (oikeudenmukaisuus, rohkeus, kohtuullisuus, käytännöllinen viisaus) tai olemiseen liittyvät kysymykset (rakkaus, kuolema, syntymä), kuten myös arjen kokemusaiheet (kateus, mustasukkaisuus, tasa-arvo, yksinäisyys). Lähtökohta voi olla selkeä ongelma tai hiertävä tilanne, johon dialogin kuluessa yritetään löytää yhteinen näkökulma tai ratkaisu. Aina ei tarvita ongelmaa, riittää kun halutaan keskittyneesti pohtia yhteistä asiaa. Lähtökohdasta riippumatta tärkeintä ovat seuraavat seikat:

–  tavoitteena harjoittaa täsmällisemmin dialogia kuin tavallinen keskusteluhetki

–  keskustelijat yrittävät rakentaa yhdessä tietoa, etsiä uusia näkökulmia ja murtaa ennakko-oletuksia

–  pyritään ulos rakenteettomasta keskustelusta, joka jättää tiedon palasiksi, kohti tavoitteellista etenemistä

Ota yhteyttä, jos haluat järjestää Sokraattisen dialogin ryhmälle.

Praktikkomme ovat vetäneet sokraattisia dialogeja mm. Kriittisessä korkeakoulussa, Hämeen kesäyliopistossa, Valamon kansanopistossa, kouluissa ja yksityisryhmien tilaamana.

Yksi kommentti artikkeliin ”Sokraattinen dialogi ryhmässä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.