Filosofian päivä kutsuu ajattelun äärelle!

Torstaina 21.11. vietetään Unescon aloitteesta kansainvälistä filosofian päivää. Unesco tahtoo päivässä nostaa esiin filosofian tärkeyttä inhimillisen ajattelun kehittymiselle ja ajankohtaisten kysymysten käsittelylle, niin yksilön kuin kulttuurienkin tasolla. 

Maailman filosofian päivää on vietetty vuodesta 2002 vuosittain marraskuun kolmantena torstaina: https://www.un.org/en/events/philosophyday/

Filosofisen praktiikan verkosto vastaa Unescon aloitteeseen tarjoamalla paikkoja filosofisille kohtaamisille ja yhdessä ajattelulle:

FILOSOFIT VIINEISSÄ

Maailman filosofian päivänä to 21.11.2019 klo 17 – 18.30, Kruunukellari (Kulmakatu 5, Kruununhaka, Helsinki)

Viini on alusta asti ollut osa filosofian historiaa. Hyvä viini kirvoittaa kohtuudella nautittuna sydämen avoimeksi ja kiidättää ajatuksen lentoon. Symposiumissa paljastuvat niin viinien kuin osallistujienkin luonteet: jokaisella on oma sielunsa ja makunsa.

Filosofit viineissä -ilta on ainutlaatuinen tilaisuus tutustua mielenkiintoisiin viineihin ja niiden lomassa herättää pohdintoja elämän menosta. Alkumaljan lisäksi maistamme neljää erilaista viiniä ja kuulemme ajattelusta niiden takana. 

Kaupallinen, luomu-, biodynaaminen ja alkuviini on kaikki tuotettu erilaisten filosofioiden pohjalta. Miten tuottajat päättävät, kuinka viininsä tekevät? Haetaanko rahaa, yksilöllisyyttä, tasalaatuisuutta, seikkailua? Jotakin aivan muuta? Miten valinnat maistuvat lasissa?

Viinien filosofiaan johdattaa viiniasiantuntija. Keskustelua vierittävät filosofian praktikot Pia Houni ja Jukka Laajarinne. 

Kuinka pääset mukaan?

Tilaisuuden osallistujamäärä on rajattu. Mukaan pääsee ilmoittautumisjärjestyksessä 16 henkilöä. Varaa siis paikkasi laittamalla sähköposti osoitteeseen five.hallitus@gmail.com ja vastauksen saatuasi maksamalla tarjoilumaksu 15e Fiven tilille: FI27 7997 7997 6577 00. Viestikenttään: Filosofit viineissä osallistuminen. 

FILOSOFINEN KONSULTAATIO

Torstaina 21.11. klo 12-17, Kriittinen korkeakoulu (Albertinkatu 27 a B 12, Helsinki)

Filosofinen keskustelu tarjoaa tilan ja välineitä itselle tärkeiden elämänkysymysten jäsentämiseen. Kysymyksiä nousee usein esimerkiksi elämän erilaisissa taitekohdissa, jotka liittyvät ikääntymiseen, työhön tai ihmissuhteisiin. Filosofisessa tarkastelussa pyrimme nostamaan esiin kysymyksiin liittyviä tausta-ajatuksia, arvoja ja sokeita pisteitä. Filosofi on tässä kohtaamisessa kuin peili, jota vasten tarkastella ajatuksiaan, toimintaansa ja asenteitaan, ja siten tulla niistä tietoisemmaksi ja laajentaa näkökulmiaan totunnaisuuksien ulkopuolelle.

Konsultaatioita tarjoaa FM, filosofian praktikko Anu Virtanen. Konsultaatio kestää noin tunnin ja oman ajan voi varata klo 12-17 väliltä. Laita viestiä Anulle osoitteeseen virtande@gmail.com ja ehdota sinulle sopivaa aikaa. Konsultaatio on maksuton. 

Yhteistyössä Kriittinen korkeakoulu, www.kriittinenkorkeakoulu.fi

MITEN PITÄÄ YLLÄ TOIVOA ILMASTOAHDISTUKSEN KESKELLÄ?

Torstaina 21.11. klo 00-24, siellä missä sinäkin

Tämä kysymys on sinulle avaukseksi, kun kohtaat läheisesi tänä kansainvälisenä filosofian päivänä. Ilmastonmuutos ja oma vastuumme sen hillitsemisessä on tullut lähtemättömästi osaksi arkeamme. Ilmastomuutos voi ahdistaa ja jopa musertaa kaikessa suunnattomuudessaan. Miten olisi mahdollista pitää yllä toivoa kaiken tämän ahdistuksen keskellä? 

Vinkki: Voitte lähestyä aihetta omien kokemustenne kautta, jotka eivät välttämättä suoraan liity ilmastoahdistukseen. Oletko ollut tilanteessa, jossa tunsit olevasi jollain tapaa umpikujassa, mutta lopulta selvisit siitä? Mitä tapahtui? Milloin näit toivoa siitä, että tilanne muuttuu? Mikä sytytti toivon? Mitä tämä toivo sai aikaan? Mitä toivo itse asiassa on?

Kysymys ei ole yksinkertainen ja siitä keskustelulle on hyvä suoda hetki aikaa – vaikkapa isohkon kahvikupillisen verran.

Jätä kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.