Tervetuloa filosofiseen konsultaatioon!

Mitä on filosofinen konsultaatio? Kiinnostaisiko kokeilla? Tarjoan torstaina 16.11. klo 10 – 15.30 välillä konsultaatiokeskusteluja kiinnostuneille (Albertinkatu 27, Helsinki). Hyvä lähtökohta keskustelulle on jokin oman elämän kysymys, joka on sinulle tärkeä ja jota tahdot tutkia tarkemmin. Se voi olla jokin kysymys tai teema, jossa olet ajautunut umpikujaan ja johon kaipaisit uutta näkökulmaa. Keskustelussa tutkimme ajattelun rajoja ja rakenteita sekä taustalla vaikuttavia ennakko-olettamuksia. Filosofin tehtävä on haastaa sinua ajattelemaan toisin ja katsomaan kysymystä uudesta näkökulmasta.

Filosofina FM Anu Virtanen. Ajan voit varata lähettämällä minulle viestiä anu.s.virtanen@student.jyu.fi tai soittamalla 040 740 6863.

Filosofiset konsultaatiot ovat osa FIVE – Filosofisen praktiikan verkosto ry:n kansainvälisen filosofian päivän ohjelmaa.

TYÖNOHJAUS FILOSOFISEN PRAKTIIKAN TOIMIJOILLE

Filosofisen praktiikan yhdistys FIVE ry järjestää työnohjausta syksyn 2017 aikana. Tapaamiskerrat ovat ma 23.10 ja ma 4.12. Työohjaus alkaa 18.15 ja päättyy 20.00. Paikkana Kriittinen korkeakoulu (Albertinkatu 27 a B 12).

Työnohjauksen tavoitteena on keskustella ja pohtia erilaisia tilanteita, joita praktikkojen toiminnassa voi tulla esille. Keskustelu on reflektoivaa ja kollegiaalista. Osallistujilla on mahdollisuus tuoda esille omakohtaisia tilanteita ja kokemuksia, jotka ovat jääneet mieleen pyörimään ja joista ei ole mahdollisuutta useinkaan keskustella.

Työnohjaajana toimii FT, psykoterapeutti Jussi Kotkavirta
Työnohjauksen hinta on 30 euroa.

Sitovat ilmoittautumiset työnohjaukseen 23.10. mennessä tällä lomakkeella
ja maksamalla osallistumismaksu yhdistyksen tilille FI27 79977 997657 700.

Tiedustelut: five.hallitus@gmail.com

Mikä tekee filosofisesta praktiikasta filosofisen?

Pidin 19. toukokuuta FIVE ry:n järjestämässä keskustelutilaisuudessa Kriittisellä korkeakoululla keskusteluun johdattavan puheenvuoron otsikon teemasta.

Filosofia näyttää ainakin aika-ajoin olevan Teuvo Pakkalan kuolemattoman stiiknafuulia-voimasanan kaltainen. Filosofia kuulostaa hienolta ja sen liittäminen eri asiayhteyksiin saa ne loistamaan ihan uudella tavalla.

Filosofia sanan liittäminen praktiikkaan luo kiinnostava jännitteen. Filosofia viittaa johonkin epäkäytännölliseen ja vaikeaselkoisuuteen. Kun taas praktinen viittaa käytännölliseen ja ymmärrettävään. Jännite on kuin maitomainoksessa, jossa tuote tulee suoraan puhtaasta luonnosta ja on samaan aikaan meijeriteknologian ihmesaavutus. Ristiriitaiset viestit tuntuvat mukavalle. Ihmisinä vissiin jopa kaipaamme niitä. Siksi kai totuudenjälkeinen aika, jossa mikä tahansa voi yhtä aikaa olla totta ja valhetta, ylhäistä ja alhaista, toimii. Sisäinen metsästäjäkeräilijämme haluaa samaan aikaan juosta karkuun ja kaataa karhun. Syödä kourallisen marjoja, jotka voivat tappaa tai täyttää vatsan.

Kauniin etiketin lisäksi filosofian voi koettaa määrittää ja liittää tuon määritteen praktiikan yhteyteen. Koulukuntia ja niiden mukaisia määreitä filosofiasta on jokaiselle omansa. Muistan lukiossa uskonnon opettajan määrittäneen filosofian tavalla, että päätin kilttinä opiskelija pysyä kaukana moisesta harhaopista. Toisin kävi. Syynä varmaan, että unohdin tuon episodin nopeasti ja huomasin elämän (kuinka kliseistä!) johdattavan minut asioiden luo, joissa sana filosofia esiintyi.

Filosofia voi praktisessa mielessä saada myös normin aseman. Voimme alkaa keskustella, mikä on toimintaa, johon filosofia-epiteetin voi liittää. Voimme sanoa, että tuon toiminta ei ole filosofista ja tuo taas on sitä par excellence. Huomaan, että myös itsessäni asuu tuo pikkuinen normittaja, milloin – yllätys yllätys – huomaan joutuvani laittamaan filosofisen vaihteen päälle, jotta normittaja minä ei ryhtyisi räyhäämään.

Ehkä filosofia voisi olla myös praktiikan yhteydessä ja erityisesti filosofisen praktiikan yhteydessä ihmettelyä, joka purkautuu ulos mieltä kysyvinä kysymyksinä. Vähän kuin Sokrates, joka aikansa viisasteltuaan alkoi ihmetellä omaa typeryyttään. Sokratesta varmaan huimasi kaikki se tolkuton, jota hän kykeni syytämään ja huomasi kaipaavansa jotain kiinnekohtaa – viisautta, joka karkasi kuin saippua pakkomielteisen käsistä.

Mikä kysymys olisi hyvä lähtökohta, jotta filosofisesta praktiikasta saisi kiinni? Ja päätyykö sen kautta kysymään, mitä ihmettä olen tekemässä vai kuka olen vai mikä tämä maailma on tai miksi ihmeessä moinen on tullutkin jonkun mieleen?

Ville-Matti VIlkka

PS. Olisi kiva, jos joku paikalla olleista voisi jatkaa teeman myllertämistä vaikka tämän tekstin kommenttikentässä.

Mitä on filosofinen praktiikka?

Avoimet filosofian harjoittamisen illat
kevät 2017

Tervetuloa tutustumaan aiheeseen Filosofisen praktiikan verkosto ry:n filosofian harjoittamisen iltoihin. Tuore yhdistys aloittelee toimintaansa järjestämällä keväällä kolme tilaisuutta, joissa pureudutaan filosofisen praktiikan keskeisiin kysymyksiin kokemusten, keskustelujen ja harjoitusten kautta. Tilaisuudet ovat avoimia kaikille filosofian harjoittamisesta kiinnostuneille.
Sarjan aloittaa ti 25.4. sokraattinen dialogi, jossa tarkastellaan ”Mitä hyötyä on filosofian harjoittamisesta”. Sokraattinen dialogi on filosofi, matemaatikko Leonard Nelsonin kehittämä ryhmäkeskustelun muoto, jossa etsitään omien kokemusten pohjalta, yhdessä toisten kanssa, syvempää ymmärrystä valitusta aiheesta. Samalla dialogi on sukellus omaan ajattelumaailmaamme. Kokemukset näyttävät meille tapamme toimia maailmassa ja tuovat samalla esiin toimintamme taustalla vaikuttavia arvoja, käsityksiä, asenteita ja rutiineja. Dialogissa etsimme ja tarkastelemme näitä ajattelun muotoja ja avaamme niihin uusia näkökulmia. Dialogisen työskentelyn avainsanoja ovat kuunteleminen, yhdessä ajatteleminen ja avoimuus uudelle.
Aloitamme dialogin kertomalla kokemuksistamme. Mieti valmiiksi jokin omakohtainen kokemus, joka mielestäsi auttaa vastaamaan sokraattisen dialogin kysymykseen, ja tule keskustelemaan!

ti 25.4. klo 18.30 – 21.00, Kirjasto 10:n ryhmätyötila (Elielinaukio 2 G)
Anu Virtanen: Sokraattinen dialogi, Mitä hyötyä on filosofian harjoittamisesta?

pe 19.5. klo 17.30 – 20.30, Kriittinen korkeakoulu (Albertinkatu 27 a B 12)
Ville-Matti Vilkka: Mikä tekee filosofisesta praktiikasta filosofisen?

pe 2.6. klo 17.30 – 20.30, Kriittinen korkeakoulu (Albertinkatu 27 a B 12)
Severi Hämäri: Praktikolla ansaintamalli? Miten käytät argumentaatioanalyysiä asiakkaan löytämiseen?

Tilaisuudet ovat maksuttomia.

Tervetuloa!

Kutsu vuosikokoukseen

Filosofisen praktiikan verkosto ry:n sääntömääräinen

VUOSIKOKOUS

Torstaina 6.4.2017 klo 18-20, Bulevardi 15 C 35 (Bene)

Huom! Portilla ollaan vastassa klo 17:50-18:00. Jos myöhästyt, soita 040 740 6863 / Anu.

Uusi yhdistyksemme on rekisteröity! Sen kunniaksi kutsumme heti koolle vuosikokouksen. Kaikki perustajajäsenet ja muut yhdistyksen toiminnasta kiinnostuneet, tervetuloa mukaan! Kokouksessa käsitellään sääntömääräiset asiat oheisen esityslistan mukaisesti. Virallisen osuuden jälkeen on mahdollisuus jäädä keskustelemaan filosofisen praktiikan toiminnasta ja visioista lisää.

 

ESITYSLISTA

  1.  Kokouksen avaus.
  2. Valitaan kokouksen puheenjohtaja, sihteeri, kaksi pöytäkirjantarkastajaa ja kaksi ääntenlaskijaa.
  3.  Todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus.
  4.  Hyväksytään kokouksen työjärjestys.
  5.  Esitetään tilinpäätös, vuosikertomus ja toiminnantarkastajien lausunto.
  6. Päätetään tilinpäätöksen vahvistamisesta ja vastuuvapauden myöntämisestä hallitukselle ja muille vastuuvelvollisille.
  7. Vahvistetaan toimintasuunnitelma, tulo- ja menoarvio sekä jäsenmaksun suuruus.
  8. Valitaan hallituksen puheenjohtaja ja muut jäsenet.
  9. Valitaan yksi tai kaksi toiminnantarkastajaa ja varatoiminnantarkastajaa
  10. Käsitellään muut kokouskutsussa mainitut asiat.

Tervetuloa!

Helsingissä 23.3.2017
Yhdistyksen hallitus

Kohti vuosikokousta

Eilisessä (20.3) hallituksen kokouksessa päätimme pitää yhdistyksen ensimmäisen vuosikokouksen 6.4 klo 18.00 alkaen. Kokouspaikka selviää myöhemmin.

Yhdistyksen rekisteröintipäivä oli 27.2.2017 ja rekisterinumero on 219.009. Yhdistyksen säännöt päivitän tänne sivustolle pika pikaa. Myös praktiikkaa pitävien tueksi tarkoitetut eettiset ohjeet ovat tulossa tälle sivustolle.

Hallituksen toive on, että nyt kannattaa pitää meteliä yhdistyksestä kunkin aktiivin omissa verkostoissa, jotta saamme ansaitsemamme huomion ja jäseniä mukaan toimintaan.

Hallitusterveisin

Ville-Matti Vilkka

FiPra on nyt Filosofisen pratiikan verkosto ry. (Five)

Yläfemma kaikille aktiiveille niin nykyisille kuin tuleville. Edellisen postauksen perustamiskokous puristi kasaan hallituksen, jota Pia Houni luotsaa maaliskuun vuosikokousta kohti. Perttu nappasi jopa kuvan perustamiskokouksesta, jonka toivottavasti voin liittää tänne jossain vaiheessa.

Yhdistyksen paperit ovat pientä yhdistysrekisterin vaatimaa fiksausta vaille valmiit. Toimintaakin suunnittelimme eilisessä hallituksen kokouksessa. Tarkoitus on olla esillä julkisesta, yhdistyksen sisällä ja praktiikan harjoittajien tukien.

Hallitusterveisin

Ville-Matti Vilkka

CALL FOR PAPERS

Fourth Nordic Conference on Philosophical Practice:

”MEANINGFUL LIFE”

Time: 25.-27.4.2014
Place: Helsinki, Finland (more details coming soon)

“In the book of life, the answers aren’t in the back.”
– Charlie Brown, from the comic strip Peanuts

Following the previous meetings (Copenhagen 2011, Stockholm 2012, Oslo 2013), the general topic of the Fourth Nordic Conference on Philosophical Practice in Helsinki is meaningful life:

What does a meaningful life look like? How can it be identified and how does it feel? How can philosophy contribute to living a meaningful life? This conference calls for contributions that explore the meaningful life from the perspective of philosophical practice. How can philosophical practice promote good life – especially in today’s society? Can philosophical discussion and practices support the goals of good life? What if everything doesn’t go well – how does philosophy help or support in life’s mishaps?

We invite papers for 30 minutes presentations. We also invite live demonstrations of philosophical practice. You are welcome to organize a practical session. If we have enough demonstrations, we might organize a simultaneous program.

Send a 200 words abstract or a short idea-paper for demonstration group to pia.houni@uta.fi. Part of the meeting will be open for general public, and part of it is restricted for Nordic practitioners only.

Deadline: proposals for presentations and demonstrations by 14.2.2014.

More information
pia.houni@uta.fi
anu.s.virtanen@helsinki.fi
info@kriittinenkorkeakoulu.fi

CALL FOR PAPERS AND WORKSHOPS

13th International Conference on Philosophical Practice (ICPP)

Philosophical Practice as a Profession and as a new Paradigm in Philosophy

15–18 August 2014, Belgrade, Serbia

Co-organised by
Institute for Philosophy and Social Theory, Belgrade
Centre for Advanced Studies, University of Rijeka, Croatia
Ethics Study Group, Belgrade, Serbia.

Philosophical practice is gradually becoming an established philosophical profession with an increasing amount of clients such as organizations, government or individuals. Whilst retaining the philosophical curiosity faced with the perennial questions of life, meaning and values, philosophical practice seeks to make the philosophy of any school, conceptual background or methodological focus as practical as any discipline can become: it seeks to use philosophy to foster the quality and transparency of the meaning of life, both organisational (or corporate) and individual. The community of philosophical practitioners has grown to an impressive group of philosophers ranging from the so-called philosophical
‘generalists’ to specialists from varied fields as philosophy of language on the one hand and traditional metaphysics, on the other engaged in consultations, advice of organizations or facilitating Socratic group dialogue. The common denominator of all these philosophers’ work is their quest to allow the wisdom, experience and conceptual rigour that characterise philosophy to bear upon the solution of everyday individual or organisational problems, dilemmas and issues.

Apart from becoming a profession, philosophical practice is generating another impact, which has not been sufficiently addressed so far. It is impacting the mainstream academic philosophy in ways that need to be critically explored so that the interaction of philosophical practice and the philosophy limited to teaching and research is made fruitful. Namely, philosophical practice is opening entirely new areas and themes of philosophical insight that require novel methods and new resources to be invested in the traditional philosophical exploration of the actual pre-requisites, contexts and consequences of the application of philosophy to everyday life.

This is an exciting area of research which promises to emancipate some aspects of traditional academic philosophy from its main problem these
days: its removed position from the public and the everyday concerns of ordinary people. At the same time, philosophical practice is establishing itself as a genuine discipline of academic philosophy, as the practical application of philosophy leads, as in all areas of philosophical life, to the opening of new philosophical questions. Philosophical practice is thus both a profession and a philosophical issue in itself. This is so much the case that the impact of the lessons learned in philosophical practice deserves the name of a new discipline of research and teaching philosophy itself.

The aim of the 13th International Conference of Philosophical Practitioners is to bring together, in a highly inclusive way, philosophical practitioners from around the world and generate a series of sessions which will show the public what philosophical practice is and how it is growing into both a profession and a new philosophical discipline. Demonstrations prevail. However, the conference also provides accredited master classes for philosophical practitioners, opportunities for exchange of experience among practitioners, lessons for students or lay public, and free consultations by practitioners from all over the world.

Prospective contributors are asked to send a 250 word abstract of their presentations, or a description of their demonstration sessions, performances or interactive workshops, accompanied by a 200 word biography, to 13thicpp@gmail.com.

The deadline for abstracts or session descriptions is 31 January 2014. Decisions on acceptance will be made and all applicants notified by 31 March 2014.

The conference will be held at the Institute for Philosophy and Social Theory, University of Belgrade. Sessions and workshops will run at several locations in central Belgrade.

The registration fee for the conference is EUR 150 if paid by 15 April 2014, EUR 200 between 15 April 2014 and 15 July 2014, and EUR 250 if paid between 15 July 2014 and the beginning of the conference including the registration session ad the commencement of the conference on 15th August 2014. The fee includes conference materials, coffee breaks and a cocktail at the conclusion of the conference.

Participants are advised to arrive to Belgrade on 14 August 2014 and plan to depart on 19 August 2015.

Belgrade offers a variety of accommodation, most of which is reasonably priced and good in quality, close to the centre of the city and to all venues of the conference. For those participants who are interested in student accommodation the organisers will make every effort to explore such options, but anyone interested in this type of room should contact Aleksandar Fatic (aleksandar.fatic@gmail.com) as soon as possible.

The working language of the conference is English.

Conference Organizer: Aleksandar Fatic, PhD, Research Professor, University of Belgrade,
aleksandar.fatic@gmail.com

Advisory Committee:
Constantinos Athanasopoulos, PhD, FHEA, Research Affiliate, Department of Philosophy, OU (UK);
President of the Hellenic Society for Philosophical Practice (Greece).
Oscar Brenifier, Chairman, Institut de Pratiques Philosophiques (France).
Viktoria Chernenko, Philosophical Practitioner, member of Institut de Pratiques Philosophiques
(Russia).
Guido Giacomo Gattai, Philosophical Counselor, member of Institut de Pratiques Philosophiques
(Poland).
Ora Gruengard, PhD, Philosophical Practitioner; Senior Lecturer, Shenkar College Shenkar College
of Engineering and Design (Israel).
Peter Harteloh, Ph.D., Philosophical Practitioner, Erasmus Institute of Philosophical Practice.
Rotterdam (The Netherlands).
Lou Marinoff, Professor & Chair, Department of Philosophy, The City College of New York (USA);
President, APPA ― American Philosophical Practitioners Association.
José Barrientos Rastrojo, Professor of Philosophy, University of Sevilla (Spain).
Young E Rhee, Professor, Department of Humanities Therapy, Humanities Institute, Kangwon
National University (Korea).
David Sumiacher D’Angelo, National Autonomous Universtity of Mexico (Mexico).
Detlef Staude, Philosophical Practitioner, President of Network for Practical Philosophizing
philopraxis.ch (Switzerland).