Kansainvälinen filosofian päivä 19.11.2020

Filosofia on inspiroivaa! Se innostaa pohtimaan hyvän elämän tarkoitusta ja samalla filosofisilla elämäntaidoilla on mahdollisuus muuttaa yhteiskuntaa. 

Unesco on järjestänyt Maailman filosofian päivää vuodesta 2002 lähtien joka vuoden marraskuun kolmas torstai. Unescon omin sanoin, he eivät omista maailman filosofian päivää, vaan se kuuluu jokaiselle ja kaikkialle, jotka välittävät filosofiasta. 

Vuosi 2020 on haastanut meidät uudella tavalla. Tänä vuonna Unesco kutsuu meitä pohtimaan erityisesti meneillään olevan pandemian merkitystä ja tuo filosofian päivään kysymyksiä ja keskustelua yhteisesti jaettavaksi. Filosofia voi vastata osaltaan tarpeeseen ymmärtää uutta maailmanlaajuista tilannetta. 

Filosofisen praktiikan yhdistys FIVE ry:n järjestää tänä vuonna tapahtumia pääosin online-yhteyksillä. Päivässä on tarjolla ohjelmaa aamusta iltaan. Voit osallistua johonkin tai kaikkeen. Osallistuminen ei vaadi ennakkotietoja filosofiasta – avoin mieli riittää! Voit osallistua sellaisena kuin olet. Kokeneet vetäjät luotsaavat keskustelua. 

Osa tapahtumista on zoom-istuntoja. Näissä vetäjät päästävät sinut odotushuoneesta istuntoon. Varmista etukäteen, että mikki ja kamera toimivat. Katso ilmoittautumisohjeet. Tule paikalle niissä tapahtumissa, jossa ollaan läsnä.

Filosofinen aamukahvi klo: 8.00-8.30 (30 min.)

“Työ tekijäänsä neuvoo.”

Heräät, syöt aamupalan ja asetut koneen ääreen, etätöissä tai työpaikalla. Päivä on alussa. Työ tekijäänsä neuvoo, kuuluu sanonta. Mitä tällä tarkoitetaan? Miten eri tavoin työ neuvoo ja opettaa minua? Filosofi John Dewey totesi, että tekemällä oppii. Tällä Dewey tarkoittaa kokemukseen luottamista ja sen ymmärtämistä. 

Tässä aamukahvihetkessä jaetaan yhdessä oivalluksia siitä, miten työ neuvoo meitä.

Tervetuloa mukaan!

Vetäjät: Tiina Kokkoniemi ja Pia Houni

Join Zoom Meeting

Meeting ID: 681 3975 3118

Passcode: 803025

Aivopähkinä lounaaksi klo: 11.30–11.50  (20 min.)

Onko totuus kuumaa papukeittoa? Miten tunnistaa työelämän visaisia tilanteita? Miten ratkaista pulmatilanteita? Tässä lyhyessä työpäivän aivopähkinässä pohditaan yhdessä yhtä visaista tarinaa. Tässä lounashetkessä ei huilata, vaan tarjotaan aivoille virkistystä ajattelusta. Yhteisestä jakamisesta.

Tule rohkeasti mukaan! Tätä tulet haluamaan lisää 🙂

Vetäjät: Karri Sunnarborg ja Pia Houni

Join Zoom meeting

Meeting ID: 621 9926 7696

Passcode: 522786

Sokraattinen dialogi – lyhyt versio klo: 17.30–19.00 (1,5 tuntia)

Miten pysyä kärsivällisenä? Tämä kysymys on varmaan korona-ajan polttavin kysymys. Monet meistä ovat joutuneet luopumaan matkoista, juhlista ja työn tutuista kaavoista. Arjen suunnitelmat ovat muuttuneet. Kärsivällisyyttä koetellaan myös elämässä muuallakin kuin panepidemian aiheuttamissa tilanteissa. Kärsivällisyyttä tarvitaan monessa elämän alueessa, mutta miten pysyä kärsivällisenä kaiken keskellä.

Dialogi lyhyt versio sokraattisesta dialogista, jossa valitusta esimerkkitarinasta keskustellaan yhdessä, etsitään uusia näkökulmia ja ymmärryksen lisäämistä aiheesta.

Ryhmään mahtuu 6 henkilö ilmoittautumisjärjestyksessä. Lähetä ilmoittautumisesi mikakoskinen@kolumbus.fi  (saat tarkemmat ohjeet ilmoittautumisen jälkeen)

Vetäjät: Mika Koskinen ja Pia Houni 

Pia Houni is inviting you to a scheduled Zoom meeting.

Topic: Sokraattinen dialogi

Time: Nov 19, 2020 05:30 PM Helsinki

Meeting ID: 616 4012 8543

Passcode: 016708

Agora: Tilaa filosofialle

Kulosaaren yhteiskoulun opiskelijat ottavat julkisen tilan filosofisen keskustelun haltuun koko koulupäiväksi. Tilaisuutta on mahdollista seurata etäyhteyden avulla. Linkki tapahtumaan julkaistaan ksyk.fi -sivulla tapahtumapäivänä. 

Koulujen koronatilanteesta johtuen muutokset ohjelmassa ovat mahdollisia ja todennäköisiä. Alustavasti päivä on jaettu viiteen jaksoon, joiden aihe ja alkamisajankohdat löytyvät tästä:

Lassi Larjo8.15Filosofinen aamunavaus
Matvei Telov9.45Unelmat ja paratiisi
Aapo Karvonen11.15Populaarikulttuuri
Iiris Tattari13.15Burnouttiin asti – milloin työn tekeminen menettää merkityksensä?
Filocafé pk14:45Miksi?

Vetäjät: Lassi Larjo & Kulosaaren yhteiskoulun opiskelijat

Ars Moriendi

19.-21.11.2020, Tuomiokirkon krypta, Helsinki

Filosofian päivää voi jatkaa Ars Moriendin merkeissä. FIVE on tapahtumassa mukana järjestämällä lauantaina 21.11. sokraattisen dialogin aiheella “Ikävystyminen”. Vetäjinä Aliisa Nummela ja Anu Virtanen. Ennakkoilmoittautuminen tapahtuman sivuilla

Keväällä tapahtuu!

Yhdistyksen vuosikokous on ma 20.4. klo 17-20 keskuskirjasto Oodissa, ryhmätila 4 (2. krs). Virallinen kokouskutsu seuraa vielä myöhemmin, mutta tässä jo tieto kalentereihin. Aloitetaan ilta alustuksella kiinnostavaan aiheeseen

Ennen kevätkokousta tavataan filosofisen kirjallisuuden parissa. Lukupiiri kokoontuu keskiviikkona 1.4. klo 18.30, ravintola Toverissa (Castréninkatu 3, Helsinki). Luettavana on Immanuel Kantin teksti Mitä on suunnistautuminen ajattelussa? (saks. Was heißt: Sich im denken orientieren?), joka löytyy kokoelmateoksesta Mitä on valistus? Vastapaino, 2007. 

Päivitämme vuoden aikana nettisivujamme kuntoon. Jos tahdot esittelyn omasta filosofisesta praktiikastasi yhteystietoineen yhdistyksen nettisivuille, lähetä hallituksen sähköpostiin lyhyt esittelyteksti, josta käy ilmi tarjoamasi filosofiset palvelut, yhteystietosi ja mahdollinen linkki kotisivuille. Liitä mukaan kuvasi esittelytekstin yhteyteen. 

Tampereen Kriittinen korkeakoulu tarjoaa Ajattelun taidot -verkkotyöpajaa keskiviikkoisin 26.2-15.4. klo 18-19.30. Työpajassa harjoitella kriittisen ajattelun taitoja ja tavoitellaan niiden kautta parempaa itsetuntemusta. Työpajan menetelmät ja harjoitukset pohjaavat Oscar Brenifierin lähestymistapaan. Työpajaa ohjaa filosofian praktikko, FM Merja Tikka. Hinta 59 euroa. Lisätietoa: https://www.facebook.com/events/315941409349874/

Tänä vuonna on mahdollista tutustua filosofisen praktiikan uusimpiin kuulumisiin aivan lähinaapurissa pidettävissä konferensseissa:

Pohjoismainen filosofisen praktiikan konferenssi järjestetään Kööpenhaminassa toukokuun lopussa 29.-31.5. teemalla “THE PAST, PRESENT AND FUTURE OF PHILOSOPHICAL PRACTICE IN THE NORDIC COUNTRIES”.

Järjestyksessään 16. kansainvälinen filosofisen praktiikan konferenssi järjestetään puolestaan tänä vuonna Pietarissa 28.-31.7. Konferenssin teemana on ”Philosophical practice for self-knowledge by means of intellectual creativity”. Lisätietoa löydät konfan nettisivuilta https://www.icpp2020.ru/en. Huomaa, että abstraktit ja työpajaehdotukset olisi tullut jättää viimeistään 29.2. 

Tervehtien,

Anu Virtanen

varapuheenjohtaja

Filosofisen praktiikan verkosto ry

five.hallitus@gmail.com